Ja. Je leest het goed: vertrouw niet op je eigen gedachten. Ze bedriegen je. Ze liegen je voor. Ze zijn namelijk een bijeengeraapt zooitje van jouw overtuigingen (hoe denk je over een bepaalde situatie) en ervaringen (dat is toen zo-en-zo gegaan dus dat zal nu wel weer zo zijn). En guess what: als je je overtuiging verandert krijg je een ander resultaat. Vanuit een andere intentie krijg je een ander resultaat. Ook wanneer je kritisch terugkijkt naar je ervaringen. Die zijn namelijk automatisch al gekleurd.
Als jij rood een lelijke kleur vindt dan associeert je brein automatisch slechte dingen met mensen die rood dragen, een rode auto rijden (ik!) of die bijvoorbeeld aardbeien eten. Hetzelfde geldt met namen. Vroeger gepest door een Jan? Kleine kans dat wanneer jij iemand ontmoet die Jan heet dat je meteen denkt: Ha, leuk! Die wil ik beter leren kennen!
Veel mensen gaan niet eens alleen af op hun eigen ervaringen maar op de ervaringen van anderen. Een gemiddelde reiziger kijkt automatisch even naar de reviews op vakantiewebsites want “ik moet wel weten waar ik aan toe ben”. En als we dat dan gelezen hebben en het is positief dan denken we “hè gelukkig, dat zit wel goed”. Maar in feite weten we dan nog niks. Ervaringen van anderen zijn namelijk ook gebaseerd op overtuigingen vanuit die ander. Iemand die van zonvakanties houdt zal het wellicht koud vinden op wintersport en andersom. Iemand die een 5 sterrenhotel gewend is kan een 3 sterrencamping bij voorbaat al armoedig vinden en vice versa.
Gedachten
Onze gedachten zijn hardnekkig. Die bedenken dat allemaal. En niet alleen dat, ze zijn er ook op uit om bewijzen te verzamelen voor datgene wat we ervaren. Het brein is erop uit om het verhaal in je hoofd kloppend te maken. Altijd. Kortom: verwarring. Daarom kan het interessant zijn om jouw werkelijkheid te onderzoeken. Zeker als je twijfelt of iets je gaat helpen. Als ik eerst allerlei rampscenario’s ga bedenken voor ik met de trein in Amsterdam ben aangekomen dan is de kans groot dat ik ondertussen allang de auto heb gepakt óf de afspraak heb afgebeld. Terwijl als ik me bedenk waarom ik die afspraak in eerste instantie heb gemaakt dan krijg ik hele andere gedachten over het reizen naar Amsterdam. Dan heb ik zin om er moeite voor te doen. Dan neem ik de reis erbij. “De toekomst is nog nooit gebeurd” dus ik weet toch niet hoe het zal gaan.
IJsberg
Ons gedrag is vergelijkbaar met een ijsberg. Wat je boven de waterlijn ziet is zeker niet alles wat er is. Daar zitten een heleboel overtuigingen en ervaringen onder. En niet te vergeten de welbekende comfortzone. Iets wat we altijd zo doen is moeilijker te veranderen. Waarom zou je ook? Als het werkt dan werkt het. Zo zijn er veel mooie manieren om je te bevrijden van je eigen gedachten. Stap 1: neem ze niet te serieus. Onderzoek bij jezelf hoe het komt dat je dit denkt of ervaart. En kies dan wat je er mee doet. Laat je leven niet alleen beïnvloeden door de dingen die er gebeuren. Kies je gedrag van boven die waterlijn. Verklaar jezelf vrij van je eigen vangnet aan gedachten en overtuigingen. Daarbuiten is het veel leuker! (En ja, dat is ook maar een overtuiging; maar wel een vrolijke!)